Lene Kattrup

Artikler. Debatindlæg. Foredrag

Vi skal skelne mellem håb og virkelighed-islams fastlåsthed

12. juli 2016

Jeg har sympati for Bent Melchiors budskab (i Kristeligt Dagblad den 7. juli) om, at vi bør forsøge at medvirke til, at fortolkningens porte ikke er lukkede, når det gælder islam.

Hvis vi ligefrem kunne opnå en reformation af islam, således at islam blev bedre kompatibel med demokratiet og de vestlige frihedsrettigheder, ville det være en lykkelig situation. Jeg er også enig i, at en lovreligion kan sameksistere med vestlige demokratier, hvis den ikke er fastlåst.

Det er jødedommen jo et fint eksempel på.

Ja, her er faktisk tale om mere end sameksistens, der er tale om berigelse.

Men vi skal huske at skelne mellem håb og ønsker – og så realiteter. Historisk findes der mange eksempler på, at personer, der har ønsket at udsætte islam for kritik eller nyfortolke islam, er blevet truet til tavshed eller ligefrem slået ihjel. Hvis islams fastlåsthed skal udfordres, så kræver det, at islam kan udsættes for kritik og debat. Imidlertid betragtes Koranens indhold ofte som Allahs åbenbarede ord, der ikke må kritiseres eller fortolkes. Flere holdningsundersøgelser viser, at mange muslimer i Europa og Danmark også i dag mener, at den enkelte muslim ikke må fortolke islam selvstændigt.

Lene Kattrup 12. juli 2016 i Kristeligt Dagblad 

 

 

  • Om Lene Kattrup

  • Seneste indlæg

  • Arkiver