Lene Kattrup

Artikler. Debatindlæg. Foredrag

Stadig forskel på Gud og Allah

28. november 2016

Tak for yderligere kommentarer til mit oprindelige indlæg fra den 9. november. Både Leif Munksgaard, Henrik Ertner Rasmussen og Merete Bandak (henholdsvis den 14., 16., og 19. november) mener, så vidt jeg forstår, ud fra forskellige argumentationer, at der er tale om den samme gud, når vi taler om Allah og kristendommens Gud.

Det har de naturligvis lov til at mene eller tro, det er klart. Jeg tror noget andet.Deres argumentation forekommer mig ikke overbevisende.

Det forhold, at man på arabisk bruger ordet “Allah” til at betegne den kristne gud, for eksempel fordi der ikke findes en selvstændig glose, er ikke noget, der i sig selv indebærer, at det står for det samme. Det vil så komme an på sammenhængen, hvad ordet betyder og bør oversættes med, når der skal oversættes til dansk.

Det nævnes, at mange kristne i Mellemøsten i forskellige forbindelser bruger ordet “Allah” for deres Gud.

Kristne forfølges voldsomt i en del muslimske lande, hvor forfølgeren i en del tilfælde henviser til islams gud, som jeg mener, vi her i Danmark bør betegne “Allah”. På dansk har vi jo netop to forskellige ord.

Når nogle – herunder kristne – hos os siger, det er den samme gud, kan det være af korrekthedsgrunde eventuelt i den bedste mening for at sløre forskellen mellem kristendom og islam. Det er jo rigtigt, at man ikke skal grave grøfterne for dybe, og vi ser konturerne af alvorlige kon-flikter i vores vestlige samfund i dag.

Jeg mener modsat, at vi for at forsvare både religionsfriheden, kristendommen og de sekulære demokratier baseret på den kristne kulturarv bliver nødt til at stå ved denne forskel og ikke sløre den.

Forskellen er ikke en detalje, men vigtig. Det er nødvendigt, fordi islam foruden at være en religion også rummer et samfundssystem, som er uforeneligt med det vestlige demokrati. Heldigvis er der en del demokratisk orienterede muslimer, der ikke abonnerer på politisk islam, men de virker svage i forhold til islamisterne.

28. november 2016 Kristeligt Dagblad af LENE KATTRUP dyrlæge, tidligere medlem af Det Etiske Råd.

 

  • Om Lene Kattrup

  • Seneste indlæg

  • Arkiver