Lene Kattrup

Artikler. Debatindlæg. Foredrag

Slut med at klippe haler

17. februar 1990

HER I avisen har Birger Lindhe skrevet et indlæg med overskriften »forbud mod halekupering strider mod dansk mentalitet«. Han forsøger at argumentere for, at det stadig skal være tilladt bl.a. med følgende: »da hundehvalpe altid fødes i en slags fostertilstand, er der på ingen måde tale om dyrplageri, idet de ingen smertefornemmelse har på dette tidspunkt«.

Som dyrlæge må jeg tilbagevise det som ukorrekt. Hvalpe er faktisk særdeles veludviklede ved fødslen. De har følesans. På min dyreklinik er det således, at når vi kuperer haler, beder vi altid ejeren om at gå en tur med tæven på parkeringspladsen imens, for at hun ikke skal høre de smås skrig. Det er nemlig vores erfaring, at det giver hende stærkt ubehag og stress, hvilket dels er synd og dels kan tage mælken.

Jeg erindrer, hvor ofte ejeren og jeg har været enige om det utiltalende og sørgelige i indgrebet, som desværre var nødvendigt for at kunne sælge hvalpene. En lovgivning mod halekupering vil jeg og mange andre hilse velkommen som et dejligt og humant fremskridt. I øvrigt er der allerede begyndt at dukke »langhalede« pudler, tyske ruhårede og rottweilere m. fl. op. De er smukke! Og såvidt jeg kan se, er der ikke de problemer med halesår, som B. L. og andre har nævnt ville komme. Lad os nu give det en chance. Vi har mange racer med tynde, lange haler uden nogensinde at have haft problemer med dette. Jeg er bange for problemer med halesår blot benyttes som en undskyldning for et unødvendigt og smertevoldende indgreb. I den forbindelse skal vi vel heller ikke glemme, hunde er skabt med hale, fordi den vitterlig gør gavn.

Desværre kan jeg ikke invitere B. L. til at overvære indgrebet på min klinik, for ved selvsyn at forvisse sig om, at hvalpene kan mærke noget, for jeg er ikke til sinds at foretage flere af disse indgreb, medmindre der skulle være helt specielle grunde. Vi dyrlæger skal vel i øvrigt ikke ukritisk udføre alt, hvad vi bliver bedt om. Forleden ville en mand lade sin hund få et kuld hvalpe, men alle skulle aflives undtagen én, fordi så var det hele let og bekvemt. Det synes jeg ikke var en god idé af etiske og moralske grunde. Jeg foreslog, at man ikke lod tæven få hvalpe.

Berlingske Tidende | 17.02.1990 af Lene Kattrup Dyreklinikken Freja, Frejasvej 5, 3400 Hillerød

 

  • Om Lene Kattrup

  • Seneste indlæg

  • Arkiver