Lene Kattrup

Artikler. Debatindlæg. Foredrag

Palæstinas værste fjende

26. december 2012

Hans Nebel kommenterede 15/ 12 min kronik fra 7/ 12 om Israel-Palæstina-konflikten. Nebel kritiserer Israels grænsekontrol, men årsagen er jo palæstinensernes brug af våben og terror.  Hvordan ville vi mon reagere i Danmark, hvis vi var nabo til et folk, som jævnligt tog våben med for at dræbe os? Vi ville nok også indføre kontrol og stødpudezoner.Der findes også en grænse mod Egypten. Hvis denne grænse blev gjort mere effektiv og med en sikker våbenkontrol, ville Gaza her kunne have gode muligheder for samhandel med omverdenen.

Gazas befolkning burde forlade offerrollen og koncentrere sig om at få gang i landbrug og industri og desuden sørge for et godt uddannelsessystem, ligestilling for kvinderne og en effektiv børnebegrænsning i stedet for at bruge en del af deres bistand m. m. på våben. Hans Nebel beskriver næsten Hamas og dets ledere som fredelige. Jeg er lodret uenig. Vi har at gøre med en islamistisk totalitær voldsideologi. Det er ikke Israel, men Hamas og jødehadet, der er palæstinensernes værste fjende.

Raketter i stor stil

Nebel omtaler flygtningestrømmene efter 1948-krigen, men jeg må erindre om, at disse gik begge veje. Hanna Ziadeh skrev i en kronik i Politiken (28/ 2 2009): »Kan jeg som palæstinensisk efterkommer beskrive fordrivelsen af mine forældre som israelsk etnisk udrensning, når der er en million palæstinensere tilbage iblandt fire millioner israelere (i Israel), og tie stille om, at af de næsten én million arabiske jøder er der 6.500 tilbage iblandt 300 millioner arabere?«. Jeg er enig med HN i hans kritik af bosættelsespolitikken på Vestbredden. Men han bør huske, at der ikke tolereres jøder i de palæstinensiske områder eller i de arabiske lande, hvor så godt som alle har måttet flygte, mens der i Israel bor over 1 million arabere, primært palæstinensiske arabere.

Det virker, som om HN antager, at der ville kunne opnås fred, hvis Israel rømmede bosættelserne, men han burde se til Gaza. Her var der ikke uenighed om grænsen, og Israel tømte bosættelserne i 2005. Alligevel fik Israel stadig krig og raketter i stor stil, hvilket udløste den netop overståede krig.

De arabiske lande har ikke givet palæstinensere borgerrettigheder, men har i stort tal fastholdt dem i flygtningelejre. I modsætning til Israel, der gav de arabere, der blev i Israel trods krigene, bedre muligheder.

Nebel burde protestere over de arabiske landes svigt. Her skulle hegnene til flygtningelejrene rives ned, og palæstinenserne burde gives mulighed for statsborgerskab i de arabiske lande.

Lene Kattrup bestyrelsesmedlem Dansk-Israelsk Selskab  i Jyllands-Posten 26. december 2012

  • Om Lene Kattrup

  • Seneste indlæg

  • Arkiver