Lene Kattrup

Artikler. Debatindlæg. Foredrag

Ny julefrokost-tradition for de ædru

14. oktober 2006

De islamiske lande forsøger med delvis succes at blande sig i, hvad kunstmuseer, teatre, biblioteker, aviser og universiteter i den vestlige verden tør sige og gøre. Den delvise succes må have givet dem det indtryk, at de nu kunne gå et skridt videre og træde inden for dørene hos borgerne. Det er ganske urimeligt, hvis den islamiske verden mener, at de skal kunne blande sig i, hvad unge gør her i dette land til en privat sammenkomst i fuldskab. Mens statsministeren og udenrigsministeren fornuftigt nok prøver at berolige den arabiske verden og igen forklare om vores Grundlovs § 77, om ytringsfriheden, lovgivningen omkring krænkelse af privatlivets fred samt den fri uafhængige presse, blot denne gang mundtligt og ikke skriftligt af hensyn til Tøger Seidenfaden, er der noget vi andre borgere kunne gøre. Jeg tænker især på dem af os, der er meget frihedselskende, og som er taknemmelige for at befinde os blandt de kun 17 pct. af verdens indbyggere, der har ytringsfriheden.

Vi kunne give hinanden håndslag på, at vi hver især stille og roligt i år starter julefrokosten med en lille Muhammed-tegning på den måde og i den stil, vi hver især finder passende efter stemningen og i forhold til vores personlige opfattelse af Muhammed. Denne tradition kan vi fortsætte med hvert år. Det kan vi gøre præcis så længe og i det antal år, vi sætter tilstrækkelig pris på vores demokrati og ytringsfrihed, så vi også er parat til at kæmpe for disse værdier og derfor vil være i stand til at værne om dem og beholde dem.

Jeg håber personligt, at denne tradition vil vinde indpas, at den er kommet for at blive. Jeg vil i hvert tilfælde i år lave min egen lille tegning, det kan ingen jo hindre mig i, da det i Danmark kun er dansk lov, der gælder, og efter denne er det jo fuldt lovligt.

Lene Kattrup i Berlingske Tidende 14 oktober 2006

  • Om Lene Kattrup

  • Seneste indlæg

  • Arkiver