Lene Kattrup

Artikler. Debatindlæg. Foredrag

Måske er venligboerne ikke særligt empatiske?

12. januar 2017

I avisen den 4. januar skrev Jesper Bacher om tv-programmet ”Patrioten og Venligboeren”, en DR-dokumentar sendt den 2. januar. Patrioten var fiskeren Nils Tvilling fra Hirtshals, og venligboeren var forfatteren Mads Nygaard fra samme by. De besøgte mennesker, der enten var indvandrere eller havde erfaringer med og en mening om indvandringen i vor tid. De drøftede løbende, hvad de så.

Bacher bemærker, at de nok begge flyttede sig lidt og blev klogere undervejs, idet Tvilling blev rørt ved mødet med menneskeskæbner, mens Nygaard blev klogere gennem mødet med fiskeren.

DR plejer at promovere indvandring, multikulturalisme og islam, så jeg ofte finder, at det er en plage at se disse programmer. Men udsendelsen var bedre end det, DR plejer at præstere.Jeg synes, som Bacher, at Nils Tvilling var for sikker på, at den første person, de mødte, en indvandrer fra Syrien, der var muslim, ikke fortalte sandheden. For eksempel da han sagde, at han satte Grundloven over islam. Det, at nogle muslimer (grundet for eksempel den arabiske kultur og/eller islams regler om, at det er o.k. at lyve over for vantro, taqiyya) ikke fortæller sandheden, når man spørger dem om forskellige ting, betyder jo bestemt ikke, at de alle lyver. Det kunne tænkes, at denne mand, som de spiste hos, var en demokratisk orienteret muslim. De findes jo heldigvis, omend ortodokse og ”rettroende” muslimer nødvendigvis må være islamister, hvor vi må forvente, at de i en del tilfælde ikke siger sandheden til os. Og vi har mange islamister i Danmark.

Nils Tvilling havde ellers en del kloge kommentarer, og jeg fandt, at Nils Tvilling virkede som et eftertænksomt menneske, der blot vælger at passe på sit land, på demokratiet og på landets borgere, frem for et dominerende hensyn til (alle) flygtninge og migranter. Mads Nygaard vælger derimod det sidste. Vi har et dilemma her. Det glemmes alt for ofte.

Tvilling virkede empatisk fra start af. Jeg tror ikke, at han erfarede eller lærte noget nyt af Nygaard, som jeg til gengæld desværre må beskrive som værende noget uempatisk over for sine oprindelige landsmænd. Det virkede, som om han i ret høj grad kunne fortrænge de danske og/eller de oprindelige borgeres problemer, fordi han ikke selv har oplevet dem.

Han havde svært ved at forstå risikoen og bagsiderne. Han svarede bagefter på DR’s hjemmeside på spørgsmål. Og imamens, som de møder, forklaring om, at han går ind for sharialoven herunder dødsstraf, hvis en muslim forlader islam, samt håndsafhugning ved tyveri og så videre, slår han (bagefter) hen som værende enkeltstående og ret ubetydelig. Det ved vi jo desværre ikke er tilfældet.

Det rystede ham nok lige i situationen, men det kunne han tilsyneladende hurtigt fortrænge eller glemme bagefter, kunne man forstå på hans kommentarer. Han vælger også at se bort fra det, der står i de islamiske skrifter. Det er ikke vigtigt, erklærede han. Det mener en del muslimer ellers, at det er. Især mener islamisterne dette. Nygaard er desuden ikke interesseret i statistiske kendsgerninger.

Han burde tænke på landets fremtid, og på hvilket samfund vores børn og børnebørn kommer til at vokse op i.

Han fokuserer kun på egne erfaringer, som har været positive indtil nu. Han har ikke selv oplevet problemer, og derfor har han svært ved at tage de mange alvorlige hændelser, hans medborgere oplever og fortæller om, alvorligt.

Jeg mener ikke, venligboerne er særligt empatiske, hvis de argumenterer på samme vis som Mads Nygaard.

Lene Kattrup er dyrlæge, tidligere medlem af Det Etiske Råd i Kristeligt Dagblad 12.2.2017

DR plejer at promovere indvandring, multikulturalisme og islam, så jeg ofte finder, at det er en plage at se disse programmer. Men udsendelsen ”Patrioten og Venligboeren” var bedre end det, DR plejer at præstere, skriver Lene Kattrup

 

  • Om Lene Kattrup

  • Seneste indlæg

  • Arkiver