Landbrug & Fødevarer vildleder
13. august 2013
I Radioavisen den 12. august udtalte formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild, at det ikke er nødvendigt med et mærke på kødet om, at det er ikke-religiøst slagtet, da man overholder de danske regler om, at alle dyr er bedøvede inden slagtning. Jeg mener, at han på dette område udtalte sig upræcist og på grænsen til det direkte vildledende.
Sagen er, at det faktisk er tilladt at slagte uden bedøvelse herhjemme.
Som Merrild udtalte sig, kunne man let komme til at tro, at det forholder sig anderledes.
Ifølge vores nye lov på området, kan man slagte religiøst både med og uden bedøvelse herhjemme.
Jeg synes, det er en kæmpe fejl, at det overhovedet er tilladt at slagte uden bedøvelse, da det er forbundet med betydelig lidelse, angst, smerte og chok for dyrene.
Metoden er desværre ved at brede sig i Europa tilsyneladende med EU’s velsignelse.
Merrild udtalte, at Landbrug og Fødevarer ikke har i sinde at imødekomme det udbredte forbrugerønske om via mærkning at have mulighed for at undgå religiøst slagtet kød med begrundelsen om, at der i dag kun slagtes med bedøvelse. Jeg kunne ikke lade være med at få en lumsk mistanke om, at man ønsker at undgå en mærkning, fordi det jo vil stille erhvervet mere frit.
Så ville man på hjemme-såvel som på eksportmarkedet have mulighed for at kunne afsætte religiøst slagtet kød til alle forbrugere, også dem, der egentlig ikke ønsker dette kød. Det er både fremtidssikret og mere enkelt for erhvervet, men det er ikke særligt redeligt og ærligt.
Luk hul i loven
Vi beroliges med information om, at der for tiden kun slagtes religiøst herhjemme med forudgående bedøvelse.
Hvis det er sandt, er det en stor fordel for dyrene, men det er måske ikke alle slagtninger, der anmeldes til Fødevarestyrelsen.
Det vil under alle omstændigheder kun være et spørgsmål om tid, før der er en betydelig efterspørgsel både herhjemme og i udlandet efter kød fra dyr slagtet uden forudgående bedøvelse, og loven rummer allerede muligheden.
Dette hul i loven bør lukkes.
Endelig er der også importkødet.
Hvis man er modstander af, at slagtning uden bedøvelse er tilladt her i landet, bør man spørge sit partis politikere, om de har stemt for denne lov, og hvorvidt de vil forsøge at ændre loven.
Lene Kattrup, dyrlæge, medlem af Det Etiske Råd i Information 13. august 2013