Lene Kattrup

Artikler. Debatindlæg. Foredrag

Kvinder, der ikke tør

11. oktober 2009

Mikael Jalving skrev 25/9-2009 beklagende om, at det kun er forsvindende få kvinder med videregående uddannelse, der tør blive iværksættere. Han mente, at »jo mere kvinder går på universitet, des mindre vover de i deres karriere«. De vælger stadig typiske kvindejob uden ledelsesansvar i den offentlige sektor.

Det er desværre sandt. Men det manglende mod er kun en del af forklaringen.

Mænd, der er selvstændige eller har lederjob, har ofte en partner, der har sørget for at hente børnene til tiden, som har gået med hunden og købt ind på hjemvejen og bagefter står og laver varm mad til hele familien. Under disse betingelser er det lettere at gøre karriere. Det er mange mænds situation, men kun meget få kvinders.

Ulvetimen slut

Jeg arbejdede på et tidspunkt i et større handelsfirma som eneste kvinde i ledergruppen, hvor vi ofte arbejdede over. Det undrede mig, at mændene tit blev hængende en del længere, end det var nødvendigt og så gik ind og ud af hinandens kontorer for at hyggesnakke om sport mm.

De gav mig forklaringen, da jeg spurgte. De havde to eller flere børn, og så var det lettest at komme hjem, når ulvetimen var overstået, maden var på bordet, og børnene var badet osv. Logisk nok.

Jeg har ofte tænkt på, hvor meget lettere det ville være for kvinder at gøre karriere, hvis de havde lige så huslige, punktlige og flittige mænd, der stod parat og havde ordnet maden og det løse, når de kom hjem. Det ses, men det er sjældent. Tværtimod er det ikke ualmindeligt, at kvinden kan få et problem, hvis hun gør ”mere karriere” end sin mand.

En undersøgelse viste, at mændene til jobsamtaler til job som mellemleder eller leder talte mere end kvinderne, og at det gav dem jobbet. Mændene havde held med denne strategi, som det viste sig, at kvinder ikke bare kan overtage, for det vil ofte blive opfattet negativt. Man forventer en anden adfærdskodeks fra kvinder.

Samtidig betragtes det ofte som et handicap for en kvinde at have en stor familie, mens det for mændene sjældent vil blive set på som andet end et aktiv.

Lene Kattrup i Jyllands-Posten 11.10.2009

  • Om Lene Kattrup

  • Seneste indlæg

  • Arkiver