Lene Kattrup

Artikler. Debatindlæg. Foredrag

Ingen tvivl: Hamas bruger civile som skjold. Hamas/Israel

31. januar 2009

Som svar på Peter Kocsis’ indlæg (Frederiksborg Amts Avis og Dagbladet Køge/Ringsted/Roskilde » Citatfusk, Lene Kattrup « 19. januar) må jeg sige: Prøv at læse Hamas’ charter.

Jeg kan ikke selv oversætte fra arabisk til engelsk eller dansk, så jeg er naturligvis afhængig af at kunne stole på de engelske oversættelser, hvor der kan være mindre variationer. Der har nu været ret enslydende oversættelser af både charteret og den tale, som jeg omtalte. Skulle der være fejl, synes jeg, det er godt, du meddeler os det, men at skyde mig i skoene, at jeg laver citatfusk, er simpelthen ikke rimeligt eller seriøst. Jeg fandt nu ikke, at du påviste fejl. Det eneste kan være, at du mener, de civile personer mere eller mindre frivilligt lader sig bruge af Hamas som skjold.

Sådan synes du, ordene skal forstås.

Hertil siger jeg, at en kvinde går ikke frivilligt op på et tag med sine børn for at fungere som bombeføde. Hun kan naturligvis være blevet hjernevasket, og det ved vi jo sker i stor stil i skolerne, men så kalder jeg det heller ikke frivilligt. Den nævnte video med Fathi Hammads tale kan ses på You Tube (så kan læseren selv dømme). Jeg synes, indholdet er rystende. Kocsis synes, det er vigtigt, at Hammad siger krigere og børn samt kvinder, og Kocsis mener, der mere er tale om en appel end om en decideret opfordring til civile. Jeg mener, det er lige fedt; som bekendt bærer Hamaskrigere ikke uniform, så fjenden kan ikke skelne mellem civile og Hamas-soldater. Det er det faktuelle.

Og det uhyre sørgelige, problematiske samt kritisable er, at da Israel så sig nødsaget til at uskadeliggøre Hamas, så blev de nødt til også at ramme mange civile.

Dette mener jeg, alt tyder på, primært var og er Hamas’ skyld.

Dybt alvorligt

Vedr. Hamas finder jeg, at alle udtalelserne fra deres toppolitikere tyder på, at de tager deres charters formål og midler dybt alvorligt.

Som det blev sagt i Deadline 5. januar, så havde redaktionen været en del udtalelser igennem og fundet, at de » dryppede af jødehad «. Hvis Kocsis er uenig, må han oplyse, hvad præcist der indikerer eller blot antyder, at de ikke mener, hvad der står i charteret.

Der har været enkelte dissidenter, men så vidt vides bliver disse jo simpelthen fængslet, tortureret eller dræbt. Der er ikke ytringsfrihed, tankefrihed eller politisk frihed i Gaza. Der er et diktatur, hvor borgerne i dag bliver nødt til at støtte Hamas for at kunne leve der. Der er ingen grund til at fortie de undertrykkende forhold. I Israel tolererede man kritik, bl.a. demonstrationer mod krigen, mens den stod på. I Gaza ville det sandsynligvis have kostet de demonstrerende livet.

Det bør heller ikke forties, at halvdelen af den voksne befolkning i Gaza, kvinderne, har færre rettigheder end en respekteret familiehund har i Danmark. Man kan jo se på de fotos, vi ser fra Gaza, at kvinderne er så godt som fraværende, og de udtaler sig heller ikke til journalisterne. Det irriterer mig meget, at pressen blot går udenom dette, som om det er en detalje uden betydning. Tænk, hvis pressen i Sydafrika under aparatheidsstyret havde ment, at det var uvæsentligt, at de sorte ikke havde deres frihedsrettigheder.

Kønsapartheid er ikke bedre end en apartheid baseret på hudfarve.

I Gaza kan ikke-muslimer heller ikke leve uden frygt, der er ikke trosfrihed.

Men at Hamas har brugt civile som skjold er vel noget, som enhver, der har fulgt grundigt med i pressens, såvel den danske som den internationales, dækning af konflikten, ikke kan mene, der kan herske tvivl om.

Lene Kattrup i Frederiksborg Amts Avis og Dagbladet Køge/Ringsted/Roskilde  31.01.2009

 

 

  • Om Lene Kattrup

  • Seneste indlæg

  • Arkiver