Lene Kattrup

Artikler. Debatindlæg. Foredrag

Hvordan gjorde du, Carl?

1. juli 2013

Medlem af Det Etiske Råd kræver svar:

Det er dybt kritisabelt, at Camilla Plums 24-årig søn, Carl Plum, ikke i detaljer vil fortælle, hvordan ponyen Tarzan mistede livet på stranden i Tisvildeleje lørdag 22. juni kort før midnat. Det mener dyrlæge Lene Kattrup, der er medlem af Det Etiske Råd.– Når han selv er gået til offentligheden og til bekendelse, så skylder han en forklaring. Han er 24 år og myndig. Manden må selv svare for sine handlinger. Jeg vil gerne spørge ham: Hvordan gjorde du, Carl? Jeg vil ikke dømme ham på forhånd, men når han ikke går ud og fortæller det, så kan jeg ikke være andet end mistænksom. Det er fuldstændig ulogisk, at han ikke vil fortælle, hvordan han gjorde det, siger Lene Kattrup, der udtaler sig på egne vegne og ikke Det Etiske Råds.

Lørdag den 22. juni kort før midnat blev familien Plums shetlandspony dræbt på stranden i den nordsjællandske ferieby Tisvildeleje. I dag er Carl Plum, søn af den kendte tv-kogekone Camilla Plum, sigtet for overtrædelse af dyreværnslovens paragraf 28, der kan give op til et års fængsel.

LÆS OGSÅ: Camilla Plum lagt for had: De vil skære hovedet af mig

Episoden har rystet det lille samfund i Nordsjælland, og siden sagen kom frem i medierne har store dele af offentligheden også reageret stærkt. Så stærk at Camilla Plum og sønnen Carl Plum, ifølge Camilla Plum, har modtaget adskillige trusler på livet. Nu opholder han sig, ifølge Camilla Plum, på et hemmeligt sted, men derfra kan han godt tale med pressen og forklare sig, lyder det fra medlemmet af Det Etiske Råd:

– Det er fejt. Han er medlem af et demokrati og en retsstat, så det ligner ikke noget, at han ikke vil sige noget. Han vil kunne finde en journalist, der ikke vil afsløre hans adresse, siger Lene Kattrup.
Bedøvelse er nødvendigt

Først benægtede Camilla Plum, at sønnen havde noget med den blodige episode at gøre, men onsdag i denne uge offentliggjorde Carl Plum et brev til sin mor på hjemmesiden modkraft.dk, hvori han tilstod at have slagtet ponyen. I brevet skrev han blandt andet:

– Jeg har, som dreng opvokset på et økologisk landbrug, før slagtet dyr og ved, hvordan dette skal gøres. Derfor vil jeg ikke gå i detaljer med selve slagtningen – du ved, hvordan det foregår. Dyret nåede ikke at opfatte hvad der skete, før det hele var overstået, og led dermed ingen overlast.

Men hvis det er sandt, forstår Lene Kattrup ikke, at Carl Plum ikke vil fortælle offentligheden om, hvordan slagtningen af dyret helt konkret foregik.

Det afgørende i sagen er, om dyret har været ved bevidsthed eller ej, da Carl Plum begyndte at skære i ponyen, der blev fundet uden hoved, mener hun.

– Man må naturligvis ikke skære i et dyr, der er ved bevidsthed. Det vil sige, at man ikke må begynde blodudtømningen eller skære hovedet af uden at have bedøvet dyret først (vedr. det sidste er fjerkræ dog undtaget, red.), siger Lene Kattrup, der forklarer, at en bedøvelse for eksempel kan ske med et skydeapparat eller en boltpistol.

– Hvis ikke dyret bliver bedøvet inden, man skærer i det, vil dyret gå i panik og føle en voldsom smerte, siger hun.

De seneste dage har offentligheden ventet på den dyrlæge-undersøgelse, der skal give svar på, om ponyen led overlast på Tisvildeleje strand. Men det er slet ikke sikkert, at den undersøgelse vil give svar på dette helt centrale spørgsmål, fortæller Lene Kattrup:

– Dyrlægen vil måske kun kunne fastslå, at ‘noget tyder på’. Men det centrale må være, hvad Carl Plum siger. Han må da kunne sige, hvad han gjorde. Bedøvede du den – eller bedøvede du den ikke? Hvordan skar du i den? Hvor skar du? Hvad skar du med? Det kan da ikke være så indviklet at fortælle, siger Lene Kattrup.

Du mener ikke, at den undersøgelse vil kunne afgøre, om dyret var bedøvet eller ej?

– Nej, det er ikke sikkert. Det kan være svært. Hvis dyrlægen finder en knusning i kraniet, vil man sikkert skrive, at dyret sandsynligvis er blevet slået først og eventuelt har været bedøvet. Men dyrlægen kan være i tvivl, og så skal man udtrykke sin tvivl. En sådan undersøgelse kan ikke altid fortælle alt, siger Lene Kattrup.

Camilla Plum har tidligere fortalt BT, at hun er overbevist om, at Carl Plum har slagtet dyret, som man skal ifølge loven.

– Der har ikke været tale om dyremishandling. Der er tale om, at min søn har slagtet et dyr. Og det må man faktisk godt, hvis man vil spise det selv, men jeg vil sige, at det er et rigtigt tåbeligt sted (på stranden, red.) at gøre det, sagde Camilla Plum i denne uge til BT.

Søndag formiddag siger hun som reaktion på Lene Kattrups udtalelser:

– Hun har ret i, at en fremstilling af sagen fra Carls side kun kan gavne ham, for det vil lægge låg på alt den her ballade, siger Camilla Plum, der oplyser, at hun – ligesom det har været tilfælde i de seneste dage – ikke har talt med sin søn.

BT 1.7.2013

 

  • Om Lene Kattrup

  • Seneste indlæg

  • Arkiver