Lene Kattrup

Artikler. Debatindlæg. Foredrag

Halalslagtning på dansk

30. juni 2011

 
JP skrev 17/ 6: »Ifølge dansk lovgivning om slagtning og aflivning af dyr skal alle dyr bedøves, inden de slagtes, uanset om der er tale om halal eller ej.« Men ifølge vores lovgivning (Bekendtgørelse nr. 583 af 6/ 6 2007 om slagtning og aflivning af dyr) må man undlade forudgående bedøvelse, hvis slagtningen foregår efter jødisk eller islamisk ritus. Dog fremgår det af stk. 4, at: »ved slagtning af kvæg skal dyret umiddelbart efter, at halssnittet er foretaget, bedøves ved skydning med en boltpistol.« Det vil sige, at slagtning uden forudgående bedøvelse er tilladt i Danmark.
Noget andet er, at en del muslimer herhjemme er gået med til, at man ved slagtning af kvæg kan bruge en speciel boltpistol, en såkaldt ikke-penetrerende cash-knocker, inden halssnittet anlægges.
Sekulære og demokratiske muslimer og jøder, der ikke finder, at religiøs lovgivning skal diktere vores slagtemetoder, kan godt gå med til, at man i dag stiller krav til ikke at påføre dyrene voldsomme og helt unødvendige smerter. Heldigvis. Holland overvejer helt at forbyde slagtning uden forudgående bedøvelse.
I en del lande som Belgien, Irland og Frankrig vinder slagtning uden forudgående bedøvelse desværre frem; i disse lande slagtes nu henholdsvis 75, 34 og 41 pct. uden bedøvelse. Sverige fastholder et totalt forbud.
Folketinget bør sørge for, at vi stopper vores hul i lovgivningen, selv om det, efter hvad Fødevarestyrelsen oplyser, tilsyneladende ikke udnyttes i dag.
Det vil være sværere at få indført et forbud mod slagtning uden forudgående bedøvelse, hvis der – måske om få år – faktisk slagtes på denne barbariske måde herhjemme.

Lene Kattrup i Jyllands-Posten 30. juni  2011

 

 

  • Om Lene Kattrup

  • Seneste indlæg

  • Arkiver