Lene Kattrup

Artikler. Debatindlæg. Foredrag

En svag lederartikel. Islam skal ikke skånes

14. januar 2010

SÅ OPRANDT DEN DAG (12. januar), hvor en landsdækkende avis – Kristeligt Dagblad, som er min egen daglige avis – tilsyneladende uden forbehold forsvarede kunstneres selvcensur på lederniveau.

Argumentationen var, at da kunstnerisk selvcensur altid har eksisteret, er det okay.

Nu er argumentet med, at fordi noget altid har været sådan, så er det i orden, i sig selv svagt. Men desuden blev det glemt, at vi kan se, og den i lederartiklen omtalte undersøgelse bekræftede, at der er tale om en vis udvidelse af selvcensuren, som primært udøves i relation til ét emne, nemlig islam. Det har en betydning. I lederen gives der tre eksempler på selvcensur, som alle vedrørte kunstnere, der havde ændret eller opgivet indhold i film eller show, så en planlagt omtale eller behandling af islam blev fjernet på grund af frygt for eventuelle konsekvenser. Lederen forholdt sig ikke til, at selvcensuren koncentrerer sig om denne religion, samt at begrundelsen indbefatter frygt for vold. Det har nogle konsekvenser, hvis særskilt en religion fredes for debat, kritik og satire i et frit demokratisk samfund. Denne religion får da specielt gunstige muligheder for at kunne dominere – især i forhold til de andre religioner – samt med tiden at kunne tiltage sig politisk magt.

ISLAM HAR I FORVEJEN i sit indre netop dette potentiale som karakteristika. Hvis vi undlader kritik af islam, fremmer vi den proces, hvor islam i stedet for at være et individuelt, personligt trosanliggende mere bliver til en magtfaktor i samfundet i form af politisk islam, altså islamismen eller organiseret islam, der begynder at bestemme og dominere samfundets indretning. Denne konsekvens er væsentlig. I et demokrati skal alle religioner kunne kritiseres og debatteres indgående, først og fremmest fordi de, hvis de fredes for kritik, kan blive til politiske magtfaktorer, der virker undergravende på demokratiet. Nogle religioner har mere det potentiale end andre, men grundlæggende gælder det for dem alle. Og desværre var denne leder meget lidt analyserende over for konsekvenserne af en selvcensur, som er selektiv over for én religion og samtidig til en vis grad begrundet direkte i frygten for vold.

Lene Kattrup i Kristeligt Dagblad 14.01.2010

 

  • Om Lene Kattrup

  • Seneste indlæg

  • Arkiver