Lene Kattrup

Artikler. Debatindlæg. Foredrag

En stor del af vores politikere lider af religionsfarveblindhed

8. september 2019

Religioner er forskellige, som ideologier er. Vi må kunne skelne mellem politiske ideologier – især totalitære politiske ideologier – og religion. Tænk, hvis nazismen, der faktisk havde visse religiøse træk, havde iklædt sig en religiøs beskyttende kåbe.

På Facebook stod for nylig: »Jeg håber sandelig, at alle os, som ikke har brug for religiøse krykker, kan tage os sammen til at stå imod det stigende pres fra de religiøse. Religion har fanden skabt.«

Mange vil være enige. Jeg har en vis sympati for citatet, for personen er ikke religiøs underdanig. Det synes jeg er godt, selv om jeg er kristen. Et sekulært, sundt, vestligt demokrati har brug for, at man kan debattere og kritisere alle tankesystemer og idéer – herunder religion. Enhver religion. Også islam. Ja, faktisk især islam. Nogle religioner har tendens til at tiltage sig politisk magt, såfremt de ikke får modstand og/eller ikke kan udsættes for fri debat.

Men citatet røber en vis religionsfarveblindhed. En blindhed, vi ofte har kunnet konstatere hos en stor del af vores politikere via deres udtalelser. Det gælder f.eks. tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen og kandidat til formandsposten i Venstre, Jakob Ellemann-Jensen.

Der er stor forskel på religionerne. Nogle religioner har i sit indre en stærk politisk ideologi med regulering af stort set alt i samfundet, der går igen som en rød tråd i de hellige tekster. Som er svær/næsten umulig at komme uden om. Også for enkeltindivider, der virkelig ønsker det. Andre religioner er primært baseret på det enkelte menneskes frivillige tilslutning og selvstændige fortolkning. Enkelte af disse religioner har slet ikke et samfundssystem eller et tydeligt politisk budskab i sig.

Eksemplet på det første er religionen islam, der bliver til islamismen, når den fortolkes ordret, som den sædvanligvis gør. Et eksempel på det andet er protestantisk kristendom, hvor hovedbudskabet/teksterne/den røde tråd skal voldtages for at kunne bruges politisk. (Jeg taler ikke om Det Gamle Testamente). Hvilket alligevel bestemt er sket historisk. Det er dog ikke noget, vi har et stort problem med i dag i Europa.

Kristendommen har ikke det samme stærke potentiale for at kunne blive brugt/misbrugt politisk. Og det er på vores kanter (Europa) i dag ikke et kæmpe problem. Islam/islamismen er derimod et kæmpe problem i meget store dele af verden – også i Europa. En trussel mod vores lande, vores fred, frihed, menneskers ligeværd og fremtiden. Nok den største trussel udover overbefolkningen og vores gradvise tab af fornuft og rationalitet.

Lene Kattrup i Jyllands-Posten 8. september 2019

https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE11594426/en-stor-del-af-vores-politikere-lider-af-religionsfarveblindhed/

 

  • Om Lene Kattrup

  • Seneste indlæg

  • Arkiver