Lene Kattrup

Artikler. Debatindlæg. Foredrag

En palæstinenserven må sige fra over for Hamas

30. august 2014

MELLEMØSTEN: Mange palæstinenservenner her i landet og i Europa i det hele taget har ikke indset, at Hamas er palæstinensernes værste fjende. I den arabiske verden er man begyndt at forstå det, og Hamas har mistet megen opbakning.

af Lene Kattrup Dyrlæge og bestyrelsesmedlem af Dansk-israelsk Selskab

Mange har svært ved at overskue og tage stilling i den frygtelige krig mellem Hamas og Israel, som ikke blot rummer en konflikt mellem to folk. Det var misvisende, at Megafon for nylig i en undersøgelse spurgte de deltagende, hvorvidt de har mest sympati med palæstinenserne eller med Israel. Rigtigt mange svarede også » ved ikke «. Hvis spørgsmålet skulle have givet god mening, burde valget snarere have været mellem, om man havde mest sympati for Israel eller Hamas. Jeg, der er erklæret Israel-ven, ønsker naturligvis fred og frihed for begge befolkningerne.

Og en to-stats løsning. Men jeg finder ikke, at Israel har haft andet valg end at forsvare sig. Både raketterne og de kilometerlange tunneller blev man nødt til at ødelægge. Det er det aggressive islamistiske Hamas-regime, der kynisk sætter sin befolkning i front, hindrer dem i at flygte, og som har brugt den store humanitære hjælp, der er modtaget igennem årene, på militær oprustning og bygning af tunneller, mens ledelsen selv var og er anbragt i sikkerhed. Jeg kan dog ikke forstå eller forsvare Israels bosættelsespolitik på Vestbredden.
Hvad vil du så gøre?

Amos Oz startede et interview i Deutsche Welle med at stille spørgsmålet: » Hvis din nabo på den anden side af gaden sidder på sin balkon med sin lille dreng på skødet og starter med at skyde maskingeværild ind i dit børneværelset af dit hus, hvad vil du så gøre? « Og hvis man ønsker en grænse åben til sit naboland for at få fuld frihed og herunder mulighed for at handel frit med omverdenen, så er det ikke en god metode at sende raketter ind over nabolandet.

Det, Gaza-området trænger til, er genopbygning, arbejdspladser og skoler, hvor børnene ikke lærer at hade jøder. Desuden ligestilling for kvinder, herunder at de kan få frihed til ikke at skulle føde et barn hvert eneste år, når de ikke ønsker det. Det vil sige mulighed for børnebegrænsning.

Først og fremmest er der brug for, at islamismens destruktive og voldelige ideologi trænges tilbage. Og der er brug for ytringsfrihed, tankefrihed og religionsfrihed.

Eneste lyspunkt for tiden er, at befolkningen i Gaza tilsyneladende er begyndt at få en noget mere negativ indstilling til Hamas. Det fremgår af PEW meningsmålinger. Mange palæstinenservenner her i landet og i Europa i det hele taget har ikke indset, at Hamas er palæstinenserne værste fjende. I den arabiske verden er man begyndt at forstå det, og Hamas har mistet megen opbakning. Bevægelsen mistede bl. a.støtten fra De Muslimske Brødre grundet de politiske ændringer i Egypten.

Desværre tyder noget dog på, at Hamas nu får en vis støtte fra Islamisk Stat i Syrien og Irak. Der er i store træk tale om en fælles ideologi.
Befolkningen lider

Befolkningen i Gaza lider, men vil ikke opleve frihed og fremgang, før der satses på uddannelse, flid og genopbygning, fremfor på militær oprustning, raketter og tunneller. Palæstinensernes venner er ikke deres venner, hvis de ikke siger dette meget tydeligt og samtidig opfordrer befolkningen i Gaza til at gøre sig fri af Hamas og alt det, Hamas står for.

Eneste lyspunkt for tiden er, at befolkningen i Gaza tilsyneladende er begyndt at få en noget mere negativ indstilling til Hamas.

Nordvestnyt Holbæk/Odsherred og Frederiksborg Amts Avis (Sjællandske Medier) 30.08.2014

 

  • Om Lene Kattrup

  • Seneste indlæg

  • Arkiver