Lene Kattrup

Artikler. Debatindlæg. Foredrag

En bro med huller

2. september 2006

FESTIVALEN Images of the Middle East var ment som en slags brobygning imellem Mellemøsten og Danmark/Vesten.

Men trafikken på broen virker noget ensrettet.
Den antologi, der skal præsentere festivalen, hedder Broen.
Israel blev som det eneste land med demokrati og overvejende ikke-muslimsk befolkning udelukket her. På mange måder virker det som om, det er en bro til islam, man forsøger at bygge.
Et af eksemplerne er en konference arrangeret af Kvinfo med titlen Kønskamp i Mellemøsten. Her inviteres man til at få: »rusket godt op i gamle forestillinger om køn og ligestilling i Mellemøsten. For der sker virkelig noget på området.«Et par eksempler fra programmet:
»Hovedtaler er Amal Sabbag fra Jordan. Hun har kæmpet for og været med til at gennemføre kvinders ret til skilsmisse. Nu kan en mand ikke længere opløse ægteskabet blot ved ord og efterlade kone og børn uden forsørgelse.«
Ikke blot ved ord fra manden. Men det er vel lige ret til skilsmisse, ligeværd og kvinders mulighed for selvforsørgelse, der er ønskelig. Så bliver brudeprisen også unødvendig, så er kvinden ikke kun en mands ejendom som et værdifuldt stykke kvæg.

Familielovgivning
»Højesteretsdommer Zhour al-Horr har været direkte involveret i den banebrydende familielovgivning i Marokko, der med nye rettigheder står som et ideal for kvinder i hele regionen og har forenet feminister og islamister.«

Det er helt ude i hampen at tale om en forenelighed mellem feminister og islamister. Det er ikke muligt. Islamismen bygger på en streng fortolkning af islam, der gør den til en politisk ideologi, hvor lovene ikke er skabt af mennesker, men hvor islams lov, shariaen, skal styre alt i samfundet. Sharialoven betragtes af islamister som givet af Gud, hvorfor man ikke må fortolke noget væk, heller ikke den anti-kvindelige del.

Undertrykte kvinder
Der er bl.a. tale om, at kvinder er underlagt mænd, at en hustru skal adlyde sin mand, som må slå hende, hvis hun er opsætsig, at kvinder skal straffes med stening eller piskeslag ved utroskab, at de arver mindre end mænd, deres vidneudsagn tæller mindre end mænds, at en mand må ægte op til fire kvinder osv.
Islamismen kan ikke kombineres med et blot nogenlunde rimeligt og menneskeligt kvindesyn. Og slet ikke med frihed, demokrati og ligeberettigelse mellem kvinder og mænd.

Lene Kattrup i Jyllands-Posten 02 september 2006

 

  • Om Lene Kattrup

  • Seneste indlæg

  • Arkiver