Lene Kattrup

Artikler. Debatindlæg. Foredrag

Debat: Religiøse argumenter er irrationelle

21. september 2010

Chefredaktør Tom Jensen behandlede 16. september SAS, Cimber og Gate Gourmets beslutning om fremover kun at servere halalslagtet kød for deres gæster ud fra et markedsperspektiv. Interessant nok, men præmissen for en sådan tilgang er, at markedet har ret. Mange mener, at markedet er ufejlbarligt og næsten som en gud guider og viser os, hvilken vej, der er den rette.

Før markedet har vi imidlertid det politiske ansvar for at bevare frihedsrettighederne samt vores demokratiske forudsætning om menneskers ligeværd, hvor lovgivning og regler i samfundet skal være baseret på rationelle argumenter.

Forsvaret for vores vestlige værdier kan ikke være sekundært til markedet. Hvis vi sætter markedet først, forholder vi os pragmatisk i forhold til, når firmaer indretter deres drift og regler på religiøse argumenter og forskrifter, og så bliver vi til værdirelativister.

Jeg finder, at en markedsanalyse ift. til SAS’ og andres beslutning ikke kan stå alene. Tom Jensen burde også være kommet med en skarp fordømmelse af, når vestlige firmaer lader irrationalitet og religiøse argumenter trumfe en vestlig tankegang, hvor kødhygiejne og slagtemetoder er baseret på rationel viden og fakta om dyrets anatomi, fysiologi, bedøvelse og afblødning mm. kombineret med etik og dyrebeskyttelse, dvs. respekt for slagtedyret, som vi (hidtil) ikke har ment bør udsættes for voldsomme og (rationelt set) helt unødvendige lidelser i forbindelse med slagtningen.

Hvis markedet efterhånden præges af irrationalitet og mangel på den intelligente og ansvarlige styring, der passer med vores vestlige værdier og tankegang, bliver markedet i hvert tilfælde ikke en størrelse, der viser os den rette vej. Næste skridt for SAS er vel, at vi skal sidde opdelt efter religion i Ramadanmåneden og engang ud i fremtiden også kønsadskilt?

Berlingske Tidende 21.09.2010

 

 

 

  • Om Lene Kattrup

  • Seneste indlæg

  • Arkiver