Lene Kattrup

Artikler. Debatindlæg. Foredrag

Giraffen Marius

13. februar 2014

Nu skal vi ikke overdrive, og Zoo har lov til at aflive dyr, der bliver “til overs”. Men at gøre det til underholdning og show eller drama, som det blev gjort her, synes jeg ikke om. Det skal ikke “grines af”, og man skal ikke more sig over, at et dyr skal aflives. Det er altid alvor, når et dyr skal dø. Jeg er faktisk enig med Hans Engell i den kritik, han har rejst af måden, det skete på. Zoo gik lidt over stregen her. Aflivning af et dyr er ok, og det skal ikke skjules, men det skal på den anden side heller ikke gøres til et show eller et stunt. Og jeg synes Zoo har desuden været lidt nedladende i deres kommentarer overfor de borgere, der mente, det var for meget at udstille det på den måde. De bliver alle over en kam beskyldt for føleri. (Nogle enkelte har overdrevet, så man må formode, de er syge, men det er en anden sag).

I Kristeligt Dagblad kommenterede jeg 11.2. på sagen (dele af dette blev bragt af avisen):

Jeg synes, det er bedre og mere ansvarligt, at man begrænser tilvæksten af dyr i en zoologisk have eller en dyrepark, når det er nødvendigt, som jeg f.eks. har indtryk af at Givskud gør på en god måde. I København blev Marius aflivet på en ordentlig måde (bortset fra, at man lavede et dumt show ud af det). Det er helt almindelig praksis at aflive et dyr, når det er i overskud. Men jeg synes, at Zoologisk Have i København må gøre op med sig selv, om de udstiller Zoo-dyr eller slagtedyr. De skal ikke nedgøre de personer blandt publikum, der har følelser overfor dyr, som måske synes seancen var lige lovlig overdreven eller uværdig i forhold til et dyrs aflivning og død.

Fra Københavns Zoologiske Have forlyder det, at man ikke ønsker at begrænse dyrenes naturlige udfoldelsesmuligheder ved at give dem p-piller, sterilisere dem eller adskille hanner og hunner i perioder. I stedet vil man give dem mulighed for at yngle og så aflive de dyr, der kommer i overskud og bruge dem til foder til de andre dyr.

Men løbet er jo allerede kørt, når det gælder dyrenes naturlige udfoldelses muligheder. Jeg synes, det er misforstået og romantiseret, at forgive, at de her dyr lever et naturligt liv. Det er dyr i zoologisk have, og vi er forpligtede på at behandle dem som dyr i fangenskab, det betyder blandt andet, at vi bør tage ansvar og kontrollere bestanden, så vi så vidt muligt undgår aflivninger af havens egne større dyr.

Hvis Zoologisk Have i København fremover vil til at ændre sit koncept og foruden Zoo også vil have et landbrug, hvor der opdrættes dyr med henblik på slagtning og kødproduktion, så er det sådan set okay, men en noget anden sag, som man så skal huske at kommunikere ud. Og især vel sørge for at publikum ved. Det kan koste entreindtægter. Jeg synes personligt ikke, at det er en klog og rigtig politik.

 

 

  • Om Lene Kattrup

  • Seneste indlæg

  • Arkiver