Lene Kattrup

Artikler. Debatindlæg. Foredrag

Er danske muslimer demokratisk dannede?

19. juni 2019

Man behøver ikke være demokrat, fordi man stemmer, måske ønsker man bare at gøre brug af sin ret.

Fathi El-Abed skrev (JP 13/6), at det på grund af den markante stigning i stemmeprocenten i de muslimsk dominerede boligområder nu må anses for at være modbevist, at der er særlige problemer med demokratisk dannelse og/eller sindelag blandt danske muslimer. Han mener derfor, at de, der har sagt noget andet, har taget fejl.

I sit indlæg dokumenterer han imidlertid ikke sin påstand. Man behøver ikke være demokrat, fordi man stemmer, måske ønsker man bare at gøre brug af sin ret. Og man er ikke demokrat, hvis man ikke ønsker, at det danske demokrati videreføres, men f.eks. gerne ser det erstattet af et helt eller delvist islamisk styre med islamisk inspireret lovgivning.Unge danske muslimer er blevet mere religiøse end tidligere. De lægger både mere vægt på deres religions indhold og på dens religiøse praksis. En stigende andel – 77 pct. – mener ifølge en undersøgelse (Wilke 2015 for JP), at Koranens anvisninger skal følges fuldt ud. Der er tale om en stigning fra tidligere, hvor det var 62 pct. (2006). Muslimer, der er religiøse, er mere tilbøjelige til at ønske, at shariaen skal gælde i muslimsk dominerede områder. 40 pct. af de danske muslimer mener, at dansk lovgivning skal bygge delvist på Koranen og endnu flere mener, der skal tages særhensyn til muslimske børn i danske skoler og institutioner.

Alt dette er jo helt tydeligt imod demokratiet og de danske værdier.

Det skal siges, at der naturligvis er en del muslimer i Danmark, der både går ind for de danske værdier og det danske demokrati. Det skal vi aldrig glemme. Men desværre har Fathi El-Abed ikke ret. Og meget tyder på, at det går den forkerte vej.

Som Jyllands-Posten omtalte 19.3.2019 (og jeg kommenterede 30.3.2019), viste Københavns Kommunes nyeste integrationsbarometer, at 31 pct. ikkevestlige unge, hvoraf en stor del har muslimsk baggrund, mener, at »religiøse og kulturelle love skal følges, selv om de kan være i strid med dansk lovgivning«. Tallet var steget med 6 pct. siden 2016.

Det ville da være dejligt, hvis Fathi El-Abed havde ret, men der er fortsat meget, der indikerer problemer med vores muslimske medborgeres demokratiopfattelse.

I det hele taget er det sådan, at hvis alle eller et flertal af borgere stemmer efter egeninteresse, vil demokratiet svækkes, og dets overlevelse er på sigt truet. Især hvis egeninteressen er en islamisk samfundsmodel.

Man må desuden sige, at hvis mange personer fulgte moskeerne, imamerne og kulturforeningers opfordring til at stemme på Enhedslisten eller De Radikale, stemte de kollektivt og ikke som individer, hvilket også tyder på manglende demokratisk dannelse

LENE KATTRUP  dyrlæge, tidl. medlem af Det Etiske Råd, folketingskandidat for Nye Borgerlige, Nordsjællands kreds i Jyllands-Posten 19. juni 2019

https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE11449442/er-danske-muslimer-demokratisk-dannede/

  • Om Lene Kattrup

  • Seneste indlæg

  • Arkiver