Lene Kattrup

Artikler. Debatindlæg. Foredrag

Separatkloakering på den helt forkerte måde

7. marts 2016

HILLERØD: Der har været en massiv kritik af den måde, separatkloakering indføres på i Hillerød. De politikere, der for to år siden stemte ja til at 3200 husstande i Hillerød skal separatkloakeres, bliver i dag fjerne og usikre i blikket, når de konfronteres med det.

Det er en uventet udgift, der for enkelte husejere kan løbe op i betydelige beløb fra 70 – 90.000 kroner, hvis man er uheldig. Beløbet skal skaffes på kun fire år, hvilket vil tvinge nogle fra hus og hjem. Enkelte har endnu ikke opdaget, at de er ”udvalgt” til dette projekt.

Hvorfor giver kommunen ikke et præcist påbud i god tid, hvor der beskrives overfor den enkelte husejer præcis, hvad der kræves, hvorfor samt hvor lang tid, man har, plus klagevejledning? Der holdes infomøder med Hillerød Forsyning, HF. De er jo blot sat til at udføre en opgave.

Jeg har været til flere af slagsen. Man kan se, at mange sidder og ser deprimerede samt forvirrede ud. De troede ikke, at det danske samfund kunne gøre sådan. Det er især de, der ikke har råd, de arbejdsløse, personer tæt på efterlønsalderen eller pensionister uden formue.

Informationen er i øvrigt varierende og upræcis. For eksempel har HF for nylig oplyst, at borgere, der ønsker at håndtere regnvand på egen grund OG kan gennemføre en nedsivningstest med positivt resultat i visse tilfælde vil få refunderet 40 procent af tilslutningsbidrag. Men hvad nu, hvis man som husejer af HT har modtaget information om, at man skal håndtere regnvandet fra taget på egen grund, da kommunen har sparet den separate regnvandsledning i vejen væk, men man får en negativ nedsivningstest, dvs. grunden er ikke egnet til nedsivning. Så må der etableres mange kæmpe regnvandsbede og flere store faskiner, hvilket er dyrt og indebærer en markant rådighedsindskrænkning af haven, foruden risiko for fundamentet og en evt. kælder. Der er egentlig tale om ekspropriation uden erstatning, tværtimod skal man selv betale for ødelæggelsen.

Folketinget og især Konservative, der udenfor Hillerød er et parti, der bekymrer sig for husejerne, bør gribe ind. Den konservative borgmester i Hillerød, Dorte Meldgaard, bør hurtigt forsøge at genforhandle og udsætte dele af planen.

Det kan hun vel gøre, uden hun bliver væltet af pinden af det flertal, der pegede på hende. Fælleslisten er nok hendes hovedproblem. Empati overfor disse ulykkelige borgere burde gøre, at man forsinker planen og indfører et max loft for udgifterne til den enkelte husejer på ca. 5.000 kroner pr år.

Lene Kattrup Kornvænget 26 Uvelse, 3550 Slangerup i Frederiksborg Amts Avis | 07.03.2016  Sektion: Hillerød

  • Om Lene Kattrup

  • Seneste indlæg

  • Arkiver